בתי-ספר רבים פונים אלינו ומבקשים עזרה בעריכת עיתון בית-הספר. כל בית-ספר מחפש משהו מיוחד, שונה, חדש שילהיב את הילדים ואת ההורים כאחד. לפניכם לקט עצות שגובשו במהלך השנים ולאור אינספור מפגשים שערכנו עם מערכות העיתונים בבתי-ספר רבים בארץ.

ישיבת מערכת

אל ישיבת המערכת רצוי להזמין לפחות נציג אחד מכל כתה. בסוף הישיבה, כל נציג יקבל שני תפקידים מרכזיים:

  • לכתוב בעצמו
  • לעודד ולאסוף חומר מערכתי מחבריו לכתה.

את ישיבת המערכת צריכה להוביל המורה לתקשורת. על השולחן מומלץ לפזר עיתונים סוגים שונים: אצבעוני, עיתון יומי, מגזין בידור, מגזין מדעי, מקומון ועוד. הילדים יעלעלו בעיתונים תוך כדי הצגת שאלות מנחות:

  • מה מעניין אתכם בכל עיתון?
  • מה מתכני העיתונים והמגזינים יכול להתאים לעיתון בית-הספר?
  • איזה סוג של עיצוב נראה מתאים לעיתון בית-הספר?

הקשיים בעריכת עיתון בית-הספר

עיתון בית-ספר צריך להיות המקומון של ממלכת הילדים. הבעיה, שלעיתים קרובות הוא הופך לאוסף מקרי של יצירות שנאספו על-ידי תלמידים, הודבקו באופן מוזר לאורך ולרוחב הדפים, הודפסו באיכות ירודה – והתוצאה? שעמום אחד גדול. וליתר דיוק, כל ילד מנפנף ביצירה של עצמו מול בני משפחתו וחבריו.

הפתרון

התייחסו לעיתון בית-הספר כמו אל מקומון בלי מודעות פרסומת (למרות שכמה מודעות יכולות לתרום לתקציב ולאיכויות ההפקה…)

א. תנו ביטוי לכל אחד מהאירועים שקרו והתרחשו בבית-הספר: יום כיף, יום ספורט, תערוכה, טיולים, הצגות וכדומה.

ב .ערכו את העיתון לפי מדורים מוגדרים ממש כמו עיתון יומי: חדשות, תרבות, ספורט ועוד. השתדלו לתת חשיפה לכל כיתה. למשל: כתבה על הפקת מסיבת חנוכה על-ידי תלמידי כתות ג’. טקס קבלת התורה של כתה ב’. הטיול לספארי של כיתות ה’ וכדומה.

ג. הרבו לשלב תמונות קבוצתיות של התלמידים. כל ילד יהיה מאושר לראות את דיוקנו בעיתון, גם אם הוא קטן, באיכות צילום ודפוס ירודה. ניתן לשלב תמונה קבוצתית של כל כיתה בבית-הספר. לא תמונת מחזור כי אם תמונה של פעילות בטיול, בהצגה, בתחרות, במשחק וכדומה. התמונות יפארו את העיתון ויחבבו אותו על כל התלמידים! (הערה: יתכן שצריך לקבל הסכמת הורים לפרסום תמונות הילדים)

ד. השתדלו לערוך את העיתון לפי סדר הגיוני. את הדוגמא הטובה ביותר תוכלו לקבל מאחד המקומונים שבידיכם.

ה. הכינו את הכתבות בעיקר בצורת ראיונות. בין השאלות אפשר לצרף קטעי תיאור של ההתרחשות. למשל תיאורים של המתרחש ביום כיף לצד ראיונות עם המשתתפים לרבות סקר: מה אהבתם ומה לא?

ו. ביקורת אמיתית. עיתון מעניין הוא עיתון שמביע דעה, נותן תחושה של מוסד הלוחם למען קוראיו. עיתון בית-ספר לוחם למען התלמידים והזכויות שלהם. למשל: הטיול היה קשה, המסלול ארוך מדי והמדריך היה משעמם…

ז. התייחסו אל המנהלת כאל ראש הממשלה. במקום דברי פתיחה משעממים, עם ברכות לתלמידים – ראיינו אותה. שתספר על ילדותה, על הקריירה שלה, על התמודדות עם קשיים בניהול בית-הספר ועוד. הרבה יותר מסקרן לראות את המנהלת כאדם מאשר ככותב מכתב ארוך של מילים יפות (סליחה).

ח. . חפשו “כותרות ראשיות” או “סקופים” מרעישים מחיי בית-הספר. לפחות באופן סטטיסטי, בכל בית-ספר במדינה יש שניים-שלושה אירועים מעניינים בשנה, שהיו יכולים למלא כתבה בעיתון יומי או במקומון. חפשו דוגמאות במקומון על תלמידים עם הישגים יוצאי-דופן והכינו עליהם כתבה בדיוק כמו במקומון. דברו עם צוות בית-הספר ובקשו שיספרו לכם על תוכניות מיוחדות לחודשים הקרובים. למשל, בית-הספר מתכנן אולם ספורט חדש או מעבדת מחשבים או או או…

קדימה לעבודה

עד עכשיו נתנו לכם כמה נוסחאות כלליות. עכשיו מתחילה העבודה הקשה באמת. ראשית כל צריך למנות לעיתון עורך/ת, סגנים, כתבים, צלמים, גרפיקאים ועוד. לא נסביר כאן על כל בעלי התפקידים במערכת עיתון. את זה נשאיר למורה לתקשורת.

לאחר קביעת בעלי התפקידים, הכתבים צריכים לצאת לשטח. כבר בישיבת המערכת, כל כתב מקבל תפקיד מוגדר. כלומר: מה הכתבה שהוא הולך להכין, מה הולך להיות בה באופן כללי, וכמה ארוכה היא צריכה להיות.

מבנה העיתון – או פורמט – או מפרט טכני

לפני תחילת העבודה צריך לקבוע את המפרט הטכני המרכזי של העיתון. מפרט זה מבוסס על תקציב. מהתקציב ניתן להסיק כמה עמודים יהיו לעיתון שלכם, באיזו גודל יהיו העמודים, בכמה עותקים הוא יופץ וגם אם יהיו בו עמודי צבע או רק עמודי שחור-לבן.

כדי להגדיל את מסגרת התקציב ניתן לשלב בו מודעות. את המודעות ניתן לקבל מהפיצריה המקומית או כל מסעדה שכונתית אחרת, מחנות שכונתית שתציע הנחה או הטבה לתלמידים ועוד. מודעה במחיר של כמה מאות שקלים עשוי לשפר מאוד את מראה העיתון שלכם. אנחנו ממליצים על מודעה בסגנון של קופון הטבה לתלמידי בית-הספר.

טיפים טכניים

  • א. מרבית עיתוני בתי-הספר משוכפלים במכונות צילום. גם מכונות הצילום הטובות מתקשות עם אפקטים צבעוניים שונים מבית היוצר של המדפסות הביתיות. דאגו להגיש את החומרים בשחור לבן בלבד! בקשו מיתר התלמידים, השולחים סיפורים, שירים, בדיחות וחידות, להגיש אותם בשחור לבן! חבל על האפקטים שהולכים לאיבוד.
  • ב. רצוי להקליד את כל הטקסטים מחדש. לשמור על אחידות בגודל האותיות, לערוך הגהה של שגיאות דפוס והקלדה ולעצב את הטקסט בהתאם לשטח העומד לרשותכם.
  • ג. על תכניסו טקסט על תמונה. אפשר טקסט לצד התמונה, מעליה או מתחתיה. כדי לשלב טקסט על תמונה צריך ידע מקצועי שלא תמיד מצוי בידיכם. ההצלחה עלולה להיות עניין של מזל. טקסט על תמונה עלול לצאת לא קריא מצד אחד ולפגום בתמונה מצד שני. באותה המלצה: אל תשלבו טקסט על רקע כהה!

נותנים לעיתון שם

כל בית-ספר מחפש שם מקורי לעיתון שלו. לדעתנו זה ממש לא חשוב. זהו עיתון שאינו עומד למכירה. זהו עיתון שצריך לדבר אל לב הקוראים ולמצוא-חן בעיני בני המשפחות. חבל להשקיע זמן ומאמץ בבחירת השם. הדרך הפשוטה ביותר: הציבו תיבת הצעות במקום מרכזי בבית-הספר. אחרי שבוע אספו את ההצעות ותערכו בחירה. הכינו רשימת שמות על לוח גדול ובקשו מהתלמידים להצביע. השם שיקבל את מרב הקולות – יזכה.

לוחות זמנים

עיתון, כפי שאתם יודעים, קיבל את תוארו ושמו מהמילה “עת” – זמן. ואכן, החוכמה הגדולה היא לעמוד בלוחות זמנים. עליכם לקבוע יום אחרון של איסוף חומר מערכתי. מועד אחרון לישיבת מערכת, וזמן להורדה לשכפול או לדפוס.

ולקינוח

נשמח מאוד לקבל דוגמאות של עיתון בית-הספר שלכם. אם לעיתון יש גרסה אינטרנטית, נשמח אפילו לשלב קישור שיפנה אליו.

בהצלחה