מה לדמי חנוכה ולצרכנות נבונה?
דמי חנוכה זו הזדמנות נהדרת לחנך לצרכנות נבונה ולסייע לילדות והילדים לנסות להתחיל ולהבין את ערכו של הכסף. כמובן שאנחנו לא רוצים להפיל את בעיות כל העולם על הכתפיים הקטנות אבל אפשר לנצל את ההזדמנות כדי להכיר את המטבעות השונים, להבין מה אפשר לקנות בכל דבר או לנסות לחשב כמה מטבעות או שטרות אנחנו צריכים כדי לקנות את מה שאנחנו רוצים.
חודש נובמבר בפתח ואיתו בהלת הקניות השנתית.בקרוב הפיד שלנו יהיה מוצף בפרסומות והזמנה לרכוש מכל הבא ליד במחירים של פעם בשנה. האם זה באמת נכון? איך מנצלים את ההנחות מבלי לצאת משליטה ולחרוג מהתקציב שלנו? איך מחנכים את הילדות והילדים שוודאי שומעים מהחברים או בעצמם נתקלים בפרסומות מפתות כשהם מול המסכים?
דווקא בחודש הקניות, ובמיוחד עבורכם, ההורים של קוראי אצבעוני, בחרנו להתמקד בנושא החינוך לצרכנות כלכלית נבונה כבר בגיל הגן:
1# מתי מתחילים לדבר על כסף?
כהורים, אתם דואגים לדבר עם הילדים שלהם על הכל
ולהכין אותם ככל האפשר ל”חיים האמיתיים”: איומים באינטרנט, לא לדבר עם זרים, זהירות בדרכים ערכים חברתיים ועוד ועוד… משום מה, התנהלות כלכלית היא נושא שכמעט ולא מדובר בהקשר של זהירות והתנהלות נבונה. אולי מהחשש שהעיסוק בנושא יגרום להם להיות רכושניים או יפתח אצלם דאגה על מחסור. ההמלצה היא להתחיל לשוחח על הנושא בסביבות גיל 5, וגם אז, להקפיד לשוחח על הנושא בנעימות, ללמד סדרי עדיפויות, להטמיע הרגלים של חיסכון ודחיית סיפוקים.
2# איך מציבים גבולות בנושא הכסף לילדים?
באופן טבעי, אנחנו רוצים להעניק לילדים שלנו תחושה של שפע, שהכל בהישג ידם, השמיים הם הגבול.
אבל חינוך לאחריות כלכלית והצבת גבולות, מקבל חשיבות גדולה, במיוחד בגילאים הצעירים בהם ההשפעה של הסביבה והחשיפה לשפע אינסופי ברשתות ובמדיות השונות יכולה לגרום לבלבול ותחושה של חוסר סיפוק תמידי. אז איך מציבים גבולות כלכליים בריאים ומיטיבים?
- דוגמה אישית: זה לא שאנחנו מחדשים לכם, כי ידוע שהילדים סופגים את ההתנהגות שהם רואים בבית, ולא רק בנושא הכלכלי. והדוגמה האישית שלכם תשפיע ותעצב את ההתנהגות שלהם יותר מכל תיאוריה שתנסו ללמד אותם. לכן חשוב להדגים דחיית סיפוקים, קנייה לפי צורך והימנעות מקניות אימפולסיביות שאנחנו לא באמת צריכים.
- הגדירו גבולות לעצמכם ולילדים, והקפידו לעמוד בהם. התנהלות שמבוססת על מאזן הכנסות והוצאות, היא הבסיס שהילדים צריכים להתרגל אליו מגיל קטן.
- גבולות, גם לפעוטות – לפני שתצאו לקניות, תנו להם מטבע של 10 שקלים והעמידו בפניהם מספר אפשרויות לבחירתם של דברים שיוכלו לעשות איתו. למשל לקנות ארטיק אחד או אולי 3 סוגים שונים של חטיפים. עזרו להם למנות את היתרונות והחסרונות של כל בחירה.
3# קונים רק מותגים?
כבר דיברנו על דוגמה אישית ואין ספק שלא משנה מה ננסה ללמד אותם דרך תיאוריה,
בסוף הם יחקו את ההתנהגות שלנו, אז כדאי להקפיד ולתת להם את הדוגמה הנכונה.
כשזה מגיע למותגים, הפיתוי הוא גדול וקשה לעמוד בפניו. לחץ חברתי, פרסומות מכל כיוון, משפיענים וכוכבי טלוויזיה, כולם מקדשים את המותגים, מה שהרבה יותר קל לעשות כשגם מקבלים על זה כסף.
- למדו את הילדים שמותגים זה לא הכל (דוגמה אישית, כבר אמרנו, נכון?)
- הסבירו להם את המטרה האמיתית של הפרסומות – למכור ולגרום לנו לבזבז כמה שיותר כסף.
- עודדו אותם להשוות מחירים בכמה חנויות (היום בעידן הקניות אונליין זה ממש ממש קל)
- והראו להם איך ההפרשים מצטברים לרווח נקי שלהם.
4# קופה קטנה, שיעור גדול!
קופת חיסכון אישית היא דרך מעולה ללמד את הקטנטנים על חיסכון, התנהלות כלכלית והערך האמיתי של הכסף. לכו יחד לאחת מחנויות הסטוק ובחרו קופה (הגידרו תקציב מראש). סכמו איתם שמהיום אתם מעבירים אליהם את כל העודף הקטן שנשאר לכם מהקניות השבועיות או בסוף היום – לחיסכון בקופה בלבד! לפני שתכניסו את הכסף לקופה, מיינו את המטבעות השונים וחשבו את השווי שלהם. רשמו על דף כמה הכנסתם ובכל פעם שתוסיפו כסף חשבו יחד כמה כסף יש בקופה עד עכשיו. אפשר להציב מטרה (משהו שממש רוצים לקנות) ולפתוח את הקופה כשמגיעים ליעד או להחליט שחוסכים במשך שבוע, חודש או עד יום ההולדת, למשל.
5# איך מחנכים להתנהלות כלכלית? משתפים!
כמובן שהילדות והילדים לא צריכים להיות שותפים לכל ההחלטות הכלכליות שלכם, אבל מעורבות שלהם בנושא ניהול התקציב המשפחתי יקנה להם את הכלים להתנהלות כלכלית נבונה. אפשרות אחת היא לתכנן את החופשה השנתית ביחד, בהתאם לתקציב הקיים. אפשר להשוות יחד מבצעים והנחות ליעדים שונים, בדקו איזה אטרקציות יש בסביבה ותכננו תקציב בזבוזים יומי לכל יום בטיול.
#6 כסף לא צומח על העצים!
לצערנו, המשפט הזה עדיין נכון, אבל עבור הפעוטות, התחושה היא שהם אוחזים במטה קסמים – הם מבקשים, ואנחנו מכינים, מביאים, קונים. לכן חשוב להתחיל את החינוך הכלכלי בגיל המתאים ולסייע להם ללמוד איך להתנהל נכון לאורך השנים. נלמד אותם שכסף לא גדל על העצים, שהכספומט הוא לא מכונה קסומה שפשוט מייצרת כסף בהקלדה פשוטה של ארבע ספרות ושהכסף שלנו הוא משאב מתכלה, שחשוב לדעת איך להתנהל איתו, בדיוק כמו תזונה נכונה או זהירות בדרכים.
משחק נחמד לשחק בקניון ועוד כמה הטיפים שיעזרו לכם לצלוח את חודש נובמבר בלי חור בכיס:
# להכין מראש רשימת קניות (ווישליסט) גם עבור הילדים. ברוב האתרים, המחירים ברשימת הקניות ששמרתם מתעדכנים בהתאם למבצעים וכך קל יותר לדעת מה באמת משתלם!
# להתחיל מהסוף – הרי הרשימות שלנו מלאות כל השנה, ואנחנו יודעים מה אנחנו רוצים לקנות ומאיפה. אז במקום להתפתות למבצעים של דברים שאתם לא צריכים, עדיף לנצל את המבצעים הרבים לקנייה של הדברים שאתם כבר יודעים שאתם צריכים במחירי מבצע.
# לזכור שכל השנה יש מבצעים, והשיטה המפוקפקת לפתות למבצע במודעות נוצצות כשבעצם המחיר לא מגלם בתוכו הנחה משמעותית אם בכלל עדיין לא חלפה מן העולם.
בנינו, רוב הסיכויים שלא חסר לכם כלום, בטח לא משהו שאפשר למצוא בעלי אקספרס.
ואם בכל זאת נקלעתם לקניון עם הילדים, הנה משחק כיפי שאפשר לשחק: רוצים, צריכים או חייבים?
אתם בטח מכירים את זה – מטיילים עם הילדים בקניון, באתם לקנות חולצות לביה”ס או אולי לאכול משהו.
בדרך אתם חולפים על פני “מסלול מכשולים” שלא מבייש את לוחמי נינג’ה ישראל. מסכים מרצדים עם מבצעים אטרקטיביים, חלונות ראווה צבעוניים ומזמינים, ובין לבין, דוכנים עמוסים ספרים, תיקים, תכשיטים וממתקים. כמעט בכל חנות אחד הילדים (ולמען האמת גם לכם זה עובר בראש), מכריז שהוא צריך, רוצה או ממש ממש חייב משהו. לפני שיוצאים, או בכל רגע אחר שנראה לכם מתאים (אבל חשוב לעשות את ההכנה בנעימים ולא בתוך ההמולה של הקניון) למדו את הילדות והילדים על ההבדל בין “רוצה” ל-“צריך” ובנסיעה לקניון, ספרו להם שהיום נשחק משחק:
בכל פעם שהם יראו משהו שבא להם, ולא היה חלק מתכנית הרכישה להיום, החליטו יחד האם אתם “צריכים” או “רוצים”. זו דרך מעולה לשתף אותם בהתנהלות הכלכלית שלנו ולהוות דוגמה.