הקריאה והמילה הכתובה בגיל הצעיר
מיומנות הקריאה, או כפי שאנו קוראים לה לעיתים קרובות במילים נרדפות: השכלה, לא אנאלפבית, נאורות, אורינות ועוד – נקשרים עם מושגים של הישגים, הגשמה, מימוש עצמי, מעמד חברתי, עצמה ורווחה כלכלית ואושר.
אנשים קוראים סוגים שונים של טקסטים. ספרי לימוד, ספרי הדרכה, חוזים והסכמים, חדשות, ספרות ושירה. לכל אחד מהטקסטים יש חשיבות אחרת בחיינו. המשותף לכל סוגי הטקסטים, שהם נועדו לספק לנו תועלת, לאפשר לנו לקבל החלטות נבונות ומושכלות וכמובן להעניק שעות של הנאה.
כדי שנוכל ליהנות מכל אלו אנו זקוקים לאוצר מילים, הבנת התחביר ומבנה המשפט וידע כללי רחב. השילוב של שלושת אלו מאפשר לנו להפיק את המרב מכל טקסט אותו נקרא או נצטרך לקרוא.
ועוד דבר אחד משותף לכל אלו: מיומנויות הקריאה נרכשות כבר בגיל צעיר. הורים המזניחים את הקריאה לטובת המחשב, הטלוויזיה ובילויים – כאילו מנעו מילדיהם את האפשרות ללמוד בעתיד!
הכל מתחיל בסיפור…
אגדה יפנית מספרת על איכר עני וקשה יום. מדי יום היה יוצא לעבוד קשה בשדה. ובערב, בדרכו הביתה, היה מחלק את שכר עמלו. בחצי מהכסף קנה אוכל ובחצי השני קנה פרחים. כאשר שאלו אותו, “למה פרחים?” ענה, “האוכל זה בשביל הכוח. הפרחים זה בשביל הנשמה. אם הנשמה לא תעבוד לגוף לא תהיה מטרה וגם הוא יפסיק לקום בבוקר…”
והכי חשוב זה – הסיפור
כן, סיפורים מאוד חשובים לילדים. הם אוהבים סיפורים ונהנים מהם. חשוב מאוד להקריא לילדים סיפורים. גם הקראת הסיפורים תורמת לריכוז, להבנת הנשמע (שהיא הבסיס להבנת הנקרא), להעשרת אוצר המילים ולחיזוק הקשר האישי בין המאזין לבין המספר.
מחקרים עדכניים מצביעים על קשר ישיר שבין קריאה משותפת של הורים וילדים, לבין הצלחה בלימודים ורכישה מהירה יותר של מיומנות הקריאה. חשוב לקרוא ביחד במיוחד טקסטים המלווים באיורים.
כישלון בקריאה
מדי שנה מתפרסמים נתונים עגומים על מצב הקריאה בארץ. שוב ושוב מתגלה, שילדים בגילאי 10-12 מתקשים בקריאה של טקסטים פשוטים! בגיל הרך הילדים עדיין אינם עצמאים ולא הולכים לספריה. בגילאים הבוגרים הם מעדיפים לבלות מול המחשב והטלוויזיה. וכך נוצר מצב בו ילדים בקושי נחשפים למילה הכתובה!
מה עושים?
יש הרבה פתרונות והרבה עצות. אף פתרון אינו מטה קסמים הפועל בין-רגע וללא קשיים. הדבר הראשון: לתת לילדים את חומר הקריאה. חומר המותאם ליכולת האמיתית שלהם. חומר עשיר בנושאים מרתקים, מלווה בציורים או בתמונות, חומר קצר ללא עומס טקסטואלי. ולקינוח, גם אם הילדים בני 8-9 – לשבת איתם יחד ולקרוא את הסיפור. אפשר אפילו להקריא. גם ילדים גדולים יהנו משעה של פינוק עם ההורים. ומעבר להנאה, הם יקלטו את המסר החשוב: לקרוא זה כיף!
גם אתם תהנו לשבת עם הילדים. בעיתוני אצבעוני תמצאו כתבות העשרה מרתקות וסיפורים מרגשים. הורים רבים מתקשרים אלינו מדי יום, בהתלהבות, ומספרים לנו שהם לא האמינו שעיתון ילדים מתאים גם למבוגרים! אנחנו מסבירים להם, שאינספור טקסטים בתרבות נכתבו לילדים והפכו לסיפורי מבוגרים ולהפך. אנחנו מאמינים, שכתבה טוב, סיפור טוב, גם אם נכתב במקורו לילדים – מתאים גם למבוגרים