הורים, שאוהבים לקרוא, מוצאים את עצמם מתוסכלים, כאשר הדור הציר רובץ מול הטלוויזיה או המחשב – וממאן לקרוא. ריכזנו למענכם שורה של טיפים קטנים, שיעזרו לכם במשימה התרבותית החשובה.

אין טוב ממראה עיניים!

הדבר החשוב ביותר הוא לתת לילד דוגמא אישית. נשתמש בסטיגמות: ילדה הרואה את אמא מתאפרת כל יום – רוצה להתאפר ולהיות יפה. ילד הרואה את אבא מתגלח בכל בוקר – רוצה להתגלח ולהיות גבר. ילדים הרואים את הוריהם קוראים הרבה – מבינים שהקריאה היא כיף.

קוראים שלטים!

כאשר מעודדים ילד לקרוא – מעודדים אותו לסקרנות. כל מילה כתובה יכולה להצית את הדמיון. זה יכול להיות שלט מצחיק, שם של חנות, מודעת פרסומת בעיתון וגם כתבות באינטרנט, הוראות השימוש של דגני הבוקר ועוד. פשוט להדביק את הילדים בחיידק הקריאה – אצלנו בבית קוראים הכל!

אצבעוני – במקום הראשון!

עיתון ילדים הוא עוד אמצעי לעידוד הקריאה. אנחנו מרוכזים במוצרים שלנו וממליצים עליהם. האמת, שכל עיתון ילדים טוב, שאינו צהובון, מומלץ לקריאה. כתבות טבע, מדע, משחקים, סיפורים, בדיחות ועוד. כולם טובים לעידוד הקריאה. בעיתוני ילדים יש טקסטים קצרים, עשירים בגרפיקה מסקרנת ומשעשעת. לכן הם כלי נפלא לעידוד הקריאה.

הקריאו ותקראו ביחד

טעות נפוצה בקרב הורים – להפסיק להקריא לילדים סיפורים כי הם גדולים, כי הם כבר יודעים לקרוא לבד, כי. . . המשיכו להקריא להם סיפורים, לקרוא ביחד לפני השינה, סתם בגינה, בתור לרופא, ברכבת, באווירון לחו”ל וכדומה. לקריאה המשותפת יש משמעויות דידקטיות, פסיכולוגיות, קוגניטיביות ופדגוגיות רבות. לא נפרט אותן כאן – רק נאמר: זה חשוב מאוד! וחשוב עוד יותר, למצוא זמן לסיפור לפחות פעם-פעמיים בשבוע! לא לדלג ואפילו לעשות מנהג של יום קבוע בשבוע.

טיפ נוסף: כאשר קוראים יחד, הצביעו על המילים ואפשרו לילד לעקוב בעיניו אחרי הטקסט!

צוברים חוויות

הקריאה יוצרת חוויות. מומלץ לשוחח על החוויות. בכל סיפור מתעוררת בעיה או דילמה. שוחחו על הבעיה, על הפתרון שבה, על הגיבור ותכונותיו, על משהו עצוב ומשהו מצחיק שהיה בסיפור. אל תהפכו את השיחה לניתוח ספרותי. הפכו אותה לשיחה של כיף, כמו שמדברים על סרט שראינו אתמול או על טיול מוצלח! הסבירו לילדים, איך אתם בוחרים ספר קריאה לעצמכם. איזה סגנון אהוב עליכם ולמה. תוכלו אפילו להמליץ לילדיכם על ספרי ילדים שקראתם בעצמכם בילדותכם.

טיפ נוסף: היזהרו ממלכודת השפה הארכאית! חלק מספרי הילדות לא זכו למהדורות מחודשות. הם אמנם נמצאים בספריה, אמנם כתובים בעברית קסומה – אבל ספק אם ילדיכם יצליחו להתמודד עם השפה המיושנת!

מה עושים כאשר הספר משעמם?

נכון, זה קורה. כאשר הספר משעמם או סתם לא מוצא-חן בעינינו – לא חייבים לסיים אותו. יש מספיק ספרים טובים. בדיוק כמו לצאת באמצע הסרט. מותר לצאת באמצע הספר, באמצע כתבה בעיתון – ומותר לא לקרוא את כל אצבעוני! כל ילד קורא את מה שמעניין ומלהיב אותו.

עולם של גיבורי-על

הילדים של ימינו חיים בעולם של גיבורי על בקולנוע ובטלוויזיה. דמויות של דיסני, סופרמנים למיניהם ועוד. בהחלט מותר ומומלץ לתת להם גם ספרים מותגים. קודם כל שהילד ילמד לאהוב לקרוא. אחר-כך נלמד אותו להיות אנין טעם ובררן!

מנוי בספריה

מאוד מאוד מומלץ. לכו לספריה ביחד. חפשו ימים בהם מתקיימת שעת סיפור. התיידדו עם צוות הספרייה ובקשו המלצות על ספרים חדשים. תנו לילד להרגיש בבית בעולם שכולו ספרים וסיפורים.

ילדים אוהבים לאסוף

ילדים זה עם רכושני. הם אוהבים לאסוף ולצבור חפצים: החל מגוגו היוצא מן המישמש ועד למוצרים מותגים יקרים. למדו את ילדיכם לאסוף ספרים. עשו מנהג לקנות ספר מדי פעם. אפשר לתת לילד פרס ספר – כחיזוק חיובי למעשה חשוב או כהפתעה סתם ליום נעים.

משימות שונות

ילדים משוגעים על משימות שנותנות להם תחושת בגרות. למשל: להקריא סיפור לאחים הצעירים או לילדי חברים (אם אין אח קטן בבית). חשוב לעודד את הילדים ולשבח אותם הן במילים ואפילו בשוחד – למשל תנו להם ספר פרס.